Begyndelsen er nær

150,00 kr.
Begyndelsen er nær – Messianske motiver hos Walter Benjamin
Fønix, 2020, Hæftet, 133 sider
ISBN 9788793600171

”For jøderne er hvert sekund den port, Messias kan træde ind af”, hedder det hos den tysk-jødiske filosof og litterat Walter Benjamin (1892-1940). Hans forfatterskab og tankeunivers er imprægneret med en messiansk forventning om en pludselig, radikal omvæltning, der afslutter historien og genopretter en tabt, paradisisk tilstand. Denne forventning ligger til grund for hans teorier om sprog og politik, historie og litteratur, og er derfor en fortrinlig indgangsvinkel til værket.

Walter Benjamin regnes som en af det tyvende århundredes mest originale intellektuelle og hans betydning, der allerede er enorm, synes kun at tage til. Litteraturen om ham vokser i takt med hans ry. En betragtelig del af den synes at have som ambition at imitere og om muligt overgå mesterens undertiden enigmatiske fremstillingsform. Denne bog har en modsat ambition, nemlig at give en transparent, men velfunderet indføring med udgangspunkt i hans messianske historieopfattelse.


Bogen udgives som første nummer i Fønix’ nye serie i lille og nemt læsbart format. Serien har fået navnet Guldtåren (en henvisning til Grundtvigs ”Ingen har guldtårer fældet”)