Vi frygtløse

200,00 kr
Forlaget Mindspace, 2018, Hæftet, 146 sider

Vi frygtløse er Friedrich Nietzsches nyskrevne femte bog til genudgivelsen i juni 1887 af de fire bøger i Den muntre videnskab fra 1882, som nu for første gang foreligger i en dansk oversættelse.

Emneord
Dannelse

Konsekvensen af, at ”Gud er død”, er for Nietzsche et Europa præget af had og frygt hos de mange svage i ånden, med fanatisme til følge: “Men vi frygtløse, vi denne tidsalders mere åndelige mennesker, vi kender vor fordel godt nok til netop som de mere åndelige at leve uden frygt for denne tid.” Med den sjældne “frie ånds” særegne vid og viden træder Nietzsche op mod denne tid med sin bidende sarkasme og de konstant afprøvende omtænkende aforismer.

Intet er helligt, og alle står for skud, når Nietzsche her præsenterer sin kur mod mennesket, som vi kender det. Det moderne menneske – med dets flokmentalitet og middelmådighed – ønsker ikke andet end at bevare status quo. Vejen mod det nye menneske – Nietzsches ’overmenneske’ – skal findes i skabelsen af et nyt formål, og midlet dertil er en ny sundhed. Det skal være slut med at adskille krop og tænkning, sådan som filosofferne så længe har gjort det. Vores bevidsthed bør vi heller ikke længere stole på, begrænset som den er af sproget. Og så må vi afvise det mekaniske verdensbillede, som tror, at livet kan sættes på formel.

Bogen er oversat, indledt og med noter af Niels Henningsen.