Når ræven vogter gæs

299,00 kr
Når ræven vogter gæs – Reformationen i de danske kalkmalerier
Kristeligt Dagblads Forlag, 2017, Hæftet,

På mange måder var kalkmalerierne i sognekirkerne de almindelige danskeres røst i middelalderen. Gennem tiendebetalingen og systemet med kirkeværger havde bønderne selv en stor indflydelse på, hvad der blev malet. Gennem disse billeder kommer man tæt på de middelalderlige mennesker, og derfor er det også en god indgang til at forstå, hvordan almindelige bønder så på samfundet og på kirken op til og under reformationen.

Mange kalkmalerier er fulde af provokerende, frække og til tider grænseoverskridende motiver, der ikke lader vore dages religionskritik og satire noget tilbage. Især kirkens autoriteter fra præst over biskop til pave bliver bogstaveligt klædt af til skindet. Et folkeligt oprør lurede og ulmede med andre ord i flere årtier, før den egentlige reformation tog form fra 1517 og i 1536 kulminerede med indførelsen af protestantisme som officiel trosretning i Danmark.
 
Bogen er opbygget i korte afsnit om centrale emner af betydning for den danske reformation. De indledes med et billede af et kalkmaleri, der er ledsaget af en billedbeskrivelse.
 
De enkelte afsnit kan læses separat og vil også kunne være et udgangspunkt for de læsere, der ønsker at besøge de danske kirker og ved selvsyn betragte de ofte farvestrålende og detaljerige malerier.
 
OM FORFATTEREN
Torben Svendrup, født 1953, er historiker og har skrevet mere end 30 bøger om primært kultur-, mentalitets- og kirkehistorie. Han regnes for en af landets førende forskere inden for kalkmalerier. Han har været vært i flere tv-serier om bl.a. kalkmalerier og middelalder. Underviser på Folkeuniversitetet.