Danmarks døde kirker

Middelalderens nedlagte kirker
Af
Syddansk Universitetsforlag, 2018, Indbundet, 696 sider

Da den gamle Kolind Kirke i 1918 blev erstattet af en ny, var det sidste gang, at en middelalderkirke blev nedrevet, fordi den var blevet for ”gammel” og umoderne. Fra da af sejrede holdningen, at en middelalderkirke er at betragte som umistelig kulturarv. Siden da er enkelte kirker af særlige grunde blevet taget ud af kirkelig brug, men bygningerne er bevaret.

498,00 kr.
ELLER

Emneord

Beskrivelse

Den ændrede holdning til middelalderkirkerne var et stærkt brud med en lang tradition, hvor kirker, siden de første blev bygget i 900-1000-tallet, er blevet nedtaget og materialerne genbrugt. De blev til døde kirker eller ødekirker. Hele 456 har fundet plads i kataloget i denne bog. Grundene til kirkenedlæggelserne har varieret fra århundrede til århundrede. Gennem en inddeling af perioden ca. 700-2018 i seks tidsafsnit giver bogen en beskrivelse af, hvem der stod bag byggeriet af sogne-, kloster- og hospitalskirkerne og kapellerne, og ikke mindst hvem der stod bag nedlæggelserne, og hvorfor de blev opgivet.

Om forfatteren
Nils Engberg (f. 1948) er cand.mag. i historie og middelalderarkæologi. Museumsinspektør 1984 og seniorrådgiver 1997. Ansat på Nationalmuseet, Middelalder, Renæssance og Numismatik. Har haft ansvaret for mange af museets arkæologiske udgravninger i byer, landsbyer, borge og voldsteder. Siden 2002 omfatter hans arkæologiske arbejde desuden kirker og ødekirker, i sammenhæng med at Nationalmuseets kirkekonsulentvirksomhed blev en del af hans arbejdsområde.


Yderligere information ISBN: 9788740831870 , 1 udgave, 1 oplag, Indbundet, Syddansk Universitetsforlag, 2018

Vi bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre.