Dansk baptisme og tysk nazisme
Dansk baptisme og tysk nazisme er en fortælling om, hvordan livet formede sig under 2. verdenskrig for danskere, der tilhørte landets største frikirke, og om hvordan baptisterne forholdt sig til nazismen – både som ideologi og som besættelsesmagt. Bogen handler både om kirkeliv og om den teologiske tænkning, der prægede arbejdet.
Fortællingen om baptisterne under krigen følger tre spor. Vi får fortalt, hvordan kirkens landsledelse vejledte menighederne via hemmelige skrivelser i en tid med tysk censur. Herpå beskrives livet i 10 lokale menigheder, hvoraf nogle rummede både modstandsfolk og nazister som medlemmer. Bogen slutter med 15 biografier om baptister, der konkret tog stilling til krigens udfordringer.
Fortællingen handler også om, hvad kirkens ledere vidste om nazismen før krigen, efter de i 1934 havde deltaget i baptisternes verdenskongres i Berlin – året efter Hitler kom til magten. Efter krigen beskrives baptisternes virke blandt den ¼ mio tyske flygtninge, der opholdt sig her i landet, og det hjælpearbejde, de deltog i blandt norske, hollandske, polske – og tyske (!) – baptister.
Fortællingen rundes af i slutningen af 1940’erne med historien om, hvordan kirken blev medlem af to nye kirkelige fællesskaber – de europæiske baptisters samvirke (EBF) og Kirkernes Verdensråd (WCC) – med fokus på samarbejde og enhed, da verden åbnede sig på ny.
Bent Hylleberg (f. 1946) er cand. theol., uddannet ved Baptistkirkens Teologiske Seminarium (1969) og på Århus Universitet (1977). Han har været præst i Århus (1969-1985), rektor ved Baptistkirkens præsteuddannelse i Tølløse og studieleder på Skandinavisk Akademi for Lederskab og Teologi, SALT-dk (1985-2009).