Det godes suverænitet

249,95 kr.
Klim, 2022, Hæftet,
ISBN 9788772047201

‘Det godes suverænitet’ er det mest kendte filosofiske værk af den anerkendte og prisvindende britiske forfatter og filosof Iris Murdoch (1919-1999). I den danske offentlighed er Murdoch bedst kendt som romanforfatter, da man indtil videre udelukkende har oversat hendes skønlitterære produktion og ikke hendes originale og velskrevne filosofiske tekster.

Emneord
EksistensEtik

Bogens tre tekster, der tilsammen giver en kortfattet introduktion til Murdochs væsentligste tanker, vil fra hver sin vinkel aktualisere Platons idé om det Gode som en væsentlig ressource til at tænke moralfilosofi med i en ’afmytologiseret’ og sekulariseret moderne verden, hvor de traditionelle, ofte religiøst funderede, moralske pejlemærker synes at have mistet meget af deres overbevisningskraft.
Murdochs filosofiske originalitet består særligt i hendes evne til at læse den traditionelle græske filosofi ind i en højaktuel moderne værdi-debat og i hendes evne til at vise, hvordan menneskets moralske orientering i verden er tæt knyttet til, og styret af, de billeder, symboler og fortællinger vi bruger som rammen til at forstå hvem vi er. Murdoch er blandt andet optaget af, hvordan den store kunsts skildring af menneskelivet - især de store romanforfattere fra det 19. århundrede (Tolstoj, Dostojevskij, George Eliot etc.) - relaterer sig til det moralske spørgsmål om, hvordan vi bør leve vores liv, og hvordan dette igen hænger sammen med den religiøse spørgen til et muligt højeste gode og menneskets relation til et sådant.
Bogen indledes af den danske Iris Murdoch-kender Anne Eggert Stevns, og Svend Brinkmann, der har skrevet om Murdoch i bl.a. “Ståsteder”, har leveret efterskrift til bogen.