Eftermæle

88,00 kr
Museum Tusculanums Forlag, 1998, Hæftet, 239 sider
ISBN 9788772894829

I Eftermæle beskrives de danske dødedigte for første gang i deres genremæssi

Et dødedigt er en poetisk nekrolog, hvor den efterladte kan give udtryk for sin sorg gennem en beskrivelse af afdøde, hans betydning og sit eget forhold til ham.

Eftermæle er litteraturhistorisk anlagt, men behandler også en række idéhistoriske, socialhistoriske og kirkehistoriske udviklinger fra den konventionelle dødedigtning i sidste halvdel af det 17. århundrede op til vore dages individualiserede digte. Bogen rummer detaljerede analyser af både enkelttekster og forfatterskaber med læsninger af digte af bl.a. Thomas Bording, Thomas Kingo, Johannes Ewald, Adam Oehlenschlåger, N.F.S. Grundtvig, Sophus Claussen og Tom Kristensen. Som afslutning gennemgås de digte, der blev skrevet i anledning af Michael Strunges selvmord i marts 1986; heri nærlæses tekster af Vagn Lundbye, Klaus Høeck og Søren Ulrik Thomsen.

Bagest i bogen findes en registrant over ca. 500 danske dødedigte.

Sune Auken (f. 1970) er cand.mag. i dansk fra Københavns Universitet 1996 og ansat som ph.d.-stipendiat ved Institut for Nordisk Filologi med projektet Mytologi, historie og kristendom hos N.F.S.Grundtvig.


Omtale
”Her er fine genrekarakteristikker, interessante refleksioner over dødedigtningens spænd mellem det pludselige og det tidsmålte - og masser af spændende analyser[...]Bogen er holdt i et let, fint og flydende sprog, som dog ikke blokerer for de mere subtile betragtninger. Det skal han have ug for, Auken.” (Kristeligt Dagblad, 1998) ”-… et stykke pionerarbejde, fascinerende læsning, da genren skriver kulturhistorie. Døden er helt oplivende i denne form.” (Politiken, 1998)