Interview med Helle S. Søtrup

”Familien kan være et farligt sted at opholde sig”

Helle S. Søtrups Simon siger er en intens og skarp kortroman om en barsk og nådesløs opvækst. Romanen følger Simon og hans forsøg på at komme overens med sin fortid og finde en vej ind i fremtiden. SIMON SIGER er Helle S. Søtrups debut som romanforfatter.

Du har skrevet en roman om en hård og barsk opvækst. Hvorfor?

”Barndommen er et meget spændende landskab, der bliver ved med at kaste betydning af sig, og hvis fortolkning bevæger sig og transformerer sig gennem det voksne liv og vore relationer.”

Hvordan kommer din fascination af barndommen til udtryk i romanen?

”Vi lever i en individualiseret tid. Mange stiller sig selv spørgsmålet: ’hvem er jeg?´. Og bag det spørgsmål ligger der flere spørgsmål - der kan være et ’hvordan’ og et ’hvorfor'. Simon er blevet gjort fortræd i sin barndom, og for ham bliver spørgsmålet da: 'Og hvad stiller jeg så op med det nu?' Hvad stiller man op med sit skrammel i baghaven? Det er det, romanen handler om.”

Hvad fortæller romanen om familier generelt?

”At det kan være et farligt sted at opholde sig. Forfatteren Mitch Albom har skrevet, at vi er som blødt glas, når vi er børn. At vi bærer fingeraftryk af dem, der har håndteret os. Nogle måske svage, fine signaturer. Adelsmærker fra en slægt. Nogle er blevet matte. Andre er blevet skårede og gået itu. Den engelske forfatter Philip Larkin skrev det så fint: "They fuck you up, your mum and dad. They may not mean to, but they do. They fill you with the faults they had, and add some extra, just for you." Det er de tematikker, romanen undersøger.”

Læs mere om Simon siger her

Simon siger