Fra Luther til konkurrencestaten
Martin Luther var ikke kun kirkelig reformator. Han var også samfundskritiker. For ham kunne det åndelige og det verdslige ikke adskilles, selv om mange gerne vil have os til at tro det.
Vel kunne der ikke bygges samfund på tro og næstekærlighed; men næstekærligheden krævede hos Luther virkelig omsorg for det andet menneske. Ikke kun for den nærmeste, der står én nær, men for alle. Hos Luther havde næstekærligheden både en individuel og en kollektiv dimension.
Fra Luther til konkurrencestaten afdækker Luthers virkningshistorie, når det drejer sig om den sociale lovgivning, som følges fra 1536 til i dag. Og bogen viser, at den gamle samfundskritiker sandelig kan bringes i spil, når man vil forstå udviklingen – også i den nyeste tid: velfærdsstatens og konkurrencestatens.
At afdække virkningshistorien er i sig selv vigtigt, men bogen har samtidig et mere indirekte formål: at bidrage til den danske folkekirkes selvbesindelse på sin Lutherske arv. Man kunne måske endog tillade sig at mene, at det er dens reformatoriske sigte.
Den som har Øren at høre med, han høre!