GJORSLEV

En bispeborg på Stevns
Af
Slotsforlaget, 2018, Indbundet, 484 sider

Bogen om Gjorslev Slot er en beretning om et af Danmarks mest interessante bygningsværker og en spændende fortælling om de mange ejere gennem tiden. Gjorslev blev opført o. 1396, da Dronning Margrete I var ved magten med roskildebispen Peder Jensen Lodehat som sin højre hånd og rigets kansler. Hans indflydelse var enorm, og han byggede Gjorslev som et symbol på sin og den katolske kirkes magt. Den dag i dag imponeres besøgende på Stevns af bygningen og dens høje tårn, der kan ses langvejs fra.

400,00 kr.
ELLER

Emneord

Beskrivelse

I mere end 600 år har en væsentlig del af Danmarks historie udspillet sig i de prægtige sale, der i de første 140 år var befolket af bygherren og hans gejstlige efterfølgere, for dernæst - efter reformationen - at blive overtaget af både konger og dronninger samt en lang række markante herremænd.

Om alt dette kan man læse i bogen, der med et righoldigt billedmateriale og tilbundsgående tekst henvender sig til alle, der interesserer sig for vores storslåede nationalarv: de danske slotte og herregårde og deres historie.

I 1914 iværksatte Gjorslevs daværende ejer Frederik Scavenius i samarbejde med Nationalmuseet en tilbundsgående bygningsarkæologisk undersøgelse, som blev forestået af museumsinspektør Chr. Axel Jensen. 10 år efter forelå resultatet: et velskrevet og grundigt værk, der dog kun udkom i 300 eksemplarer, men som nu bliver genoptrykt som en væsentlig del af bogen om Gjorslev.

Omkring 1990 foretog Nationalmuseet yderligere undersøgelser. Om de interessante resultater heraf skriver fhv. museumsinpektør Johannes Hertz, der ledede udgravningerne. Herudover er der artikler om bl.a. problemer med vedligeholdelse af kridtstensbroerne, forfatteren Lone Kühlmanns oplevelser som husholdningselev hos kammerherreinden i 1960’erne, Møllesøen og dens fiskebestand, Gjorslevs rolle under besættelsen og godsets drift.

Bogens sidste del omhandler de mange ejere - skrevet af værkets redaktør, musikproduceren Jesper Jørgensen, der også er „kustode“ og rundviser på Gjorslev Slot, og som gennem 30 år har beskæftiget sig indgående med godsets historie. Han har ligeledes stået for de fleste af bogens mange smukke farvefotos.


Yderligere information ISBN: 9788797004401, 1 udgave, 1 oplag, Indbundet, Slotsforlaget, 2018

Vi bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre.