Heliand

Tilbudspris 20,00 kr. Normalpris 279,00 kr.
Heliand – Det oldsaksiske evangelium - En digtkreds i 71 sange
Eksistensen, 2007, Indbundet, 260 sider
ISBN 978 87 91191 30 5
Lars Busk Sørensen, som tidligere har udgivet en lang række digte og salmer, har formået at gendigte dette oldsaksiske evangelium fra begyndelsen af 800-tallet, så det fremstår med vægt og klarhed – også for en nutidig læser. Kvadet består af 71 sange.
Emneord
PoesiKirkehistorie

Helian er sandsynligvis forfattet i et kloster et par hundrede kilometer fra vores sydgrænse – og i et sprog tæt på det, Ansgar mødte, da han i 826 kom til Danmark. Alligevel er det tilsyneladende aldrig før forsøgt gengivet på dansk.
En poetisk begavet munk har i højstemte vers genfortalt evangeliet. Den anonyme forfatter henvender sig til overklassen i det saksiske stammesamfund, som Karl den Store havde tvangskristnet i årene forud. Han er sig meget bevidst, at asatroen ligger lige under overfladen i tilhørernes tankegang. Hans kvad er et talentfuldt forsøg på at formidle det kristne evangelium til et folk, hvis værdinormer ligger fjernt fra kristendommen.
Digtets dybsindige blanding af germansk magi, sandsigervisdom og fatalistiske krigerdyder giver det sin helt egen charme.


Omtale
Lars Busk Sørensen, som tidligere har udgivet en lang række digte og salmer, har formået at gendigte dette oldsaksiske evangelium, så det fremstår med vægt og klarhed – også for en nutidig læser.