Hvorfor er danskerne danske?

Tilbudspris 25,00 kr. Normalpris 50,00 kr.
Hvorfor er danskerne danske? – Om reformationen og nationaliteten
Eksistensen, 2017, Hæftet, 80 sider
ISBN 9788741002170

Bogen ser nærmere på, hvorfor vi danskere blev danske. Hvilken rolle spiller reformationen her, om nogen.

 

 


Moderne dansk identitet er et resultat af et antal folkelige bevægelser fra vækkelsesbevægelserne fra 1790’erne og politiske partier i 1830’erne og 1840’erne. Disse bevægelser smeltede sammen i grundtvigianismen, Indre Mission, afholdsbevægelsen og socialdemokratiet i 1800- og 1900-tallet under den social­demokratiske parole ‘Danmark for folket’. At det gik sådan, skyldes hverken Luther eller Grundtvig. Men grundlaget herfor stammer fra Luthers reformation, der blev gennemført mere totalt i Norden end i nogen andre lande i Europa. Det særlige er, at det førte til vækkelsernes oprør mod reformationens statskirke og dens omfattende korps af præster, der var kongens embedsmænd. Med andre ord den særlige danske kombination af demokrati fra neden og respekt for statens autoritet fra oven.

 

Uffe Østergård er professor emeritus i europæisk og dansk historie, CBS og adjungeret professor i moderne historie, Aarhus Universitet

2017 markerer 500-året for reformationens begyndelse med Luthers opslag af 95 teser mod pavekirkens afladshandel i Wittenberg i Tyskland. Eksistensen sætter reformationens aftryk på vores liv, kultur og samfund til diskussion i en serie minibøger.

Reformationsseriens forsider tegnes af satiretegner Gitte Skov.

Bind nr. 7 i Reformationsserien


Omtale

Lille, inspirerende bog om Danmarks mentale og politiske udvikling. Uffe Østergård tildeler vækkelsesbevægelserne en stærk rolle i udviklingen af det moderne Danmark.

Weekendavisen

★★★★

 Stoffet er formidlet på en slagkraftig og engageret måde, som gør læsningen medrivende.

 Kristeligt Dagblad