Hvorfor taler vi dansk?

Tilbudspris 25,00 kr. Normalpris 50,00 kr.
Hvorfor taler vi dansk? – Om reformationen og sproget
Eksistensen, 2016, Hæftet, 70 sider
ISBN 9788741000534

For de fleste er det en selvfølge, at vi taler dansk i Danmark. Sådan var det ikke for 500 år siden. Her var latin og plattysk udbredte sprog også i Danmark.

★★★★

anbefales til alle, der interesserer sig for sprog

Berlingske

For de fleste er det en selvfølge, at vi taler dansk i Danmark. Det danske sprog opfattes som en del af vores identitet, en forudsætning for nationens sammenhængskraft. Derfor kræver vi, at indvandrere lærer dansk, helst om­gående og helst til perfektion.

Sådan var det ikke for 500 år siden. Dengang dominerede latin i kirken og i den lærde verden. Store dele af rigets befolkning havde et andet modersmål end dansk: plattysk, norsk, islandsk, færøsk. Plattysk var modersmålet i hele Nordtyskland, og det var udbredt overalt i Østersøområdet.

Stort set alle danskere kunne forstå plattysk, og i et par århundreder var dansk udsat for en massiv påvirkning fra plattysk. Omkring år 1500 kunne man med god grund vente, at dansk ville blive fortrængt af plattysk inden for få generationer. Sådan gik det ikke, og en af grundene er reformationen. Det er en lang og kompliceret historie, som her fortælles kort og let.

 

Læs Marita Akhøj Nielsens bidrag til Eksistensens serie om reformationen og dens virkningshistorie, og bliv ­klogere på, hvordan Luthers 95 teser har æren af eller ­skylden for, at vi taler dansk i dag.

2017 markerer 500-året for reformationens begyndelse med Luthers opslag af 95 teser mod pavekirkens afladshandel i Wittenberg i Tyskland. Eksistensen sætter reformationens aftryk på vores liv, kultur og samfund til diskussion i en serie minibøger.

Reformationsseriens forsider tegnes af satiretegner Gitte Skov.

 

Bind nr. 3 i Reformationsserien

 


Omtale

★★★★

»Hvorfor taler vi dansk« er god at få forstand af og et fint eksempel på, at en bog om noget spændende og relevant og lidt indviklet ikke behøver være særlig lang for være spændende og relevant og ikke så indviklet. Anbefales til alle, der interesserer sig for dansk - og for sprog i det hele taget.

Søren Kassebeer, Berlingske

velskrevet og interessant

Bibliotekernes anmeldelse (Lektørudtalelse)

Alt fortælles detaljeret og levende

Arne Hardis, Weekendavisen

 

Marita Akhøj Nielsen skriver simpelthen sjældent smukt og let

Carsten Mulnæs, Præsteforeningens Blad

 

Det er en lang og kompliceret historie, som her fortælles kort og let.

Magisterbladet