Livet - det dejligste eventyr.

399,95 kr
Livet - det dejligste eventyr. – H.C. Andersens teologi. Bind 1-2
Eksistensen, 2017, Hæftet, 1172 sider
ISBN 9788741000602

H.C. Andersens forfatterskab sættes ind i en tidshistorisk sammenhæng i forhold til teologi og digtning.

Emneord
KærlighedGudMennesket

H.C. Andersen skrev i selvbiografien Mit Livs Eventyr: “Mit Livs ­Historie vil vise Verden, hvad den siger mig: der er en kjærlig Gud, der fører Alt til Det Bedste.”   Troen på, at Gud er kærlighed, at Gud elsker alle mennesker, og at denne tro gøres levende og vedkommende, var for H.C. Andersen den røde tråd i menneskelivet og i hans digtning. Det er også den røde tråd i denne fremstilling.

Kaj Mogensen fortolker her en lang række H.C. Andersen tekster – kendte og mindre kendte: romaner, digte og eventyr. H.C. Andersens tekster er en udfordring til ethvert menneske, der tænker over tilværelsen. Teksterne handler om forholdet mellem Gud og menneskelivet.  De taler til fantasi, følelse og fornuft – ikke mindst i vor tid.

H.C. Andersen teksterne tolkes i denne bog teologisk. Kristne og teo­logiske temaer spiller en meget stor rolle i H.C. Andersens forfatterskab fra dets begyndelse til dets afslutning. I teksterne forenes det dybe og det enkle: troen på Guds kærlighed og på mennesket som Guds elskede skabning. Denne tro sættes bestandig på prøve. I forfatterskabet fastholdes en virkelighedserkendelse med håbet om evigt liv og glæde. Samtidig afsløres fordomme og bedreviden. Kristendom er ikke et system, ikke rigtige meninger, men tro, håb og kærlighed.

I bogen berøres en lang række temaer af betydning for kristendomsforståelsen: forholdet mellem tro og viden, forholdet mellem religion og naturvidenskab, synet på døden og det evige liv, etik, gudsopfattelse og menneskesyn. Forholdet mellem ateisme og kristentro belyses indgående.

H.C. Andersens forfatterskab sættes ind i en tidshistorisk sammenhæng i forhold til teologi og digtning. Det er en fagteologisk fremstilling, der samtidig er formidlet på en måde, så alle, der er inter­esserede i H.C. Andersens forfatterskab, under læsningen kan blive udfordret, oplyst og oplivet.


Omtale

Man bliver sjæleligt rig og lidt mindre bog- og bagklog af at læse teologen Kaj Mogensens enorme værk om digteren, der kunne sit Fadervor.

Weekendavisen

 

★★★★★

Kaj Mogensen har udført en enestående bedrift med storværk om digterens forhold til troen.

Kristeligt Dagblad