Min ungdoms smukke dage

249,00 kr
Min ungdoms smukke dage – En jødisk piges KZ-dagbog
People'sPress, 2011, 200 sider
ISBN 9788771080759
'Alle forbereder sig til natten. Om dagen ved jeg det godt: Russerne er lige i nærheden. Men om natten forlader min optimisme mig; jeg bliver bange. Natten er tysk, og hvad er jeg over for denne nat? Og hvorfor skulle jeg være den der klarede sig igennem? Vi har ikke engang den dømtes håb: Benådningen. Vi er ikke skyldige, kun skadelige'. En 14-årig jødisk pige med en blyantstump og en notesbog er blandt de dødsdømte i Auschwitz i sommeren 1944.
Emneord
JødedommenDagbog
'Alle forbereder sig til natten. Om dagen ved jeg det godt: Russerne er lige i nærheden. Men om natten forlader min optimisme mig; jeg bliver bange. Natten er tysk, og hvad er jeg over for denne nat? Og hvorfor skulle jeg være den der klarede sig igennem? Vi har ikke engang den dømtes håb: Benådningen. Vi er ikke skyldige, kun skadelige'. En 14-årig jødisk pige med en blyantstump og en notesbog er blandt de dødsdømte i Auschwitz i sommeren 1944. Hun skriver for at overleve. For at bevare forstanden, hvor barbariet har taget over. Hun skriver om fornedrelserne. Om fortvivlelsen, når livet kan opmåles som afstanden mellem røgen fra krematorierne og kanontordenen fra fronten i det fjerne. Og om de dødsdømtes latter, der bryder frem, når tårerne ikke længere slår til.

MIN UNGDOMS SMUKKE DAGE er et unik vidnesbyrd. En dagbog fra koncentrationslejrene, skrevet blandt de levende døde. Det er en rystende læsning, men også en forunderlig historie om, hvordan en dagbog bliver rammen om en eksistens: Jeg skriver, derfor er jeg. Ana Novac, født i Transsylvanien i Rumænien, død i Paris 2010. Ana Novac blev i 1944 deporteret til Auschwitz og derefter drevet fra den ene lejr til den næste frem til befrielsen i maj 1945.


Omtale
'Min ungdoms smukke dage' står ud på samme måde som 'Anne Franks dagbog'. Den er i næsten lige så høj grad skrevet på baggrund af skjulte dagbogsnotater, og man kan næsten sige, at den fortsætter hvor Anne Franks slap.'Min ungdoms smukke dage' er en total anbefalelsesværdig bog. Læs den og græd.
***** MetroXpress

'Det usædvanlige ved Anas optegnelser er det rå og direkte billede, de giver af medfanger og bødler. Stilen er ikke litterær eller forfinet, men netop ord nedskrevet i det lille hefte dag efter dag for at bevare noget menneskeligt. Det giver bogen en overbevisende autenticitet.'
***** Berlingske

'Ana Novacs dagbog menes at være den eneste, der overlevede Auschwitz ... et vidnesbyrd af første rang'.
Welt am Sontag

'Ana Novacs dagbog er et rystende dokument, der skildrer det grusomme uden filter, direkte og detaljeret.'
Spiegel