Pastoralmagt

Tilbudspris 49,00 kr. Normalpris 189,00 kr.
Pastoralmagt – Om velfærdssamfundets kristne arv
Eksistensen, 2008, Hæftet, 168 sider
ISBN 978 87 7457 464 4
I bogen undersøges, hvordan kristendommens rolle i det moderne samfund kan forstås.
Serie: Teologisk serie

I bogen undersøges, hvordan kristendommens rolle i det moderne samfund kan forstås. Med afsæt i Michel Foucaults begreb om "pastoralmagt" viser bogen gennem en række historiske undersøgelser, at kristendommens aktualitet hverken kan reduceres til nogle marginale kirkelige institutioner eller lade sig begribe indenfor rammerne af den traditionelle modsætning mellem religion og modernitet: Vi finder ikke kristendommen i dens aktualitet på religionens perifere plads, men i hjertet af det sekulære samfund.

Bogen benytter Foucaults genealogiske metode til at belyse hvordan en særlig form for magtudøvelse (pastoralmagt), som har sit ophav i kristne institutioner og praksisser, siden 1700-tallet er blevet reaktualiseret i en række nye sammenhænge udenfor disse institutioner og praksisser. De historiske analyser bevæger sig blandt andet tilbage til 1700-tallets første spæde forsøg på at etablere et dansk sundhedsvæsen og 1800-tallets københavnske filantropi derfra forfølges pastoralmagtens spor frem til samtidens fedmebehandling.

Omtale
»Bogen er ikke nem at gå til, men den anlægger en uhyre spændende og perspektivrig vinkel på kirke, kristendom og det moderne samfund.« Povl Götke, Kristeligt Dagblad