Eksistensens podcast

Følg, download og stream Eksistensen Podcast på Podbean eller iTunes

Jørgen Carlsen giver sit bud på hvordan man finder julefred i en travl tid

Hvordan man finder julefred i en travl tid

Eksistensen Podcast har i denne advents-minisode besøg af tidligere højskoleforstander på Testrup Højskole Jørgen Carlsen, der giver sit bud på, hvordan man finder julefred i en travl tid og læser højt fra sin voksenjulekalender Glædens fest.

 

Jakob Brønnum fortæller om sin bog om eksistensdigteren m.m. David Bowie

Rockpoesi og eksistens: fra Changes til Blackstar. En samtale med Jakob Brønnum om David Bowie som eksistensdigter

David Bowie var en multikunstner, der både havde fingrene nede i billedkunst, scenekunst og skuespil, men det var som rock- og popmusiker, han markerede sig som en af de største kulturpersonligheder i det 20. århundrede.
I rock- og popmusikeren gemte der sig også en digter, der gennem hans lange karriere udfoldede sig i hans musik fra slut 60'erne til hans død i 2016.
I dette møde mellem to fans, fortæller forfatter Jakob Brønnum om David Bowie som lyriker og om tilblivelsen af Jakob Brønnums nye bog Bowie – Rockmusikeren som eksistensdigter.
Bogen gennemgår de grundlæggende temaer i Bowies tekster, som afslører ham som et søgende menneske. Der er helte og antihelte, der er stille, eftertænksomme øjeblikke, fortvivlelse, håb og uvished.

 

Sørine Gotfredsen og Birgitte Egholm

Om drop in-dåb med Sørine Gotfredsen og Birgitte Egholm

I foråret udgav Eksistensen bøgerne Dåbstaler til trinitatis og Dåben klæder dig.
De to udgivelser gjorde det nærliggende at tale mere dybdegående om dåb og om, hvilken rolle, dåben har i kristendommen i moderne forstand.
Snakken faldt hurtigt på konceptet drop in-dåb, som vi havde hørt om, men ikke oplevet.

Det rådede vi bod på en grå eftermiddag i Kristkirken, og de mange tanker, drop in-dåben satte i gang, tog vi en snak med sognepræsterne Birgitte Kragh Engholm og Sørine Gotfredsen om bagefter.
Lyt med!

 

Lars Gustav Lindhardt

Følger ånd rum?

I forbindelse med udgivelsen af bogen Præstebørn havde Eksistensen podcast besøg af to af bogens bidragydere Jens Albinus og Lars Gustav Lindhardt. Besøget blev til podcasten PRÆSTEUNGER. Denne minisode af Eksistensen podcast er en opfølgning på PRÆSTEUNGER.

Efter besøget blev Lars Gustav hængende lidt længere, til en snak om Teologis gamle fredagsbar på Købmagergade, om at drikke øl som teologistuderende og om den præstefamilie han langsomt selv er ved at stifte.

Den snak kan du lytte til her.

 

Jens Albinus og Lars Gustav Lindhardt

Præsteunger – en samtale med Jens Albinus og Lars Gustav Lindhardt

Jens Albinus og Lars Gustav Lindhardt er født i hhv. 1965 og 1987. De er med andre ord en del af hver deres generation, men har dog noget markant til fælles – de er begge vokset op i en præstefamilie, og har dermed delt en række erfaringer gennem deres barndom og ungdom. I dette afsnit af Eksistensen Podcast handler det således om de evigt åbne døre til menigheden, næstekærlighed som grundværdi og om at arbejde solen sort. Lyt med, når vi taler med de to præstebørn om deres opvækst – på godt og ondt.

 

Carl og Ingeborg Lomholt

En podcast om et langt arbejdsliv i Horsens Statsfængsel

Carl og Ingeborg Lomholt arbejdede i 30 år i Horsens Statsfængsel. Carl var fængselspræst og Ingeborg var organist. I denne podcast kan du høre dem fortælle om deres arbejde på ’Slottet’, om de fanger som de mødte og kom til at holde af, om flugtforsøg, guitarspil i de uhumske isolationsceller og om, hvordan forholdene i danske fængsler har ændret sig markant gennem deres arbejdsliv.

 

Helle s. Søtrup

Ny udsendelse fra Eksistensen Podcast med Helle S. Søtrup

Helle S. Søtrups 4. digtsamling Ørenlyd udkom på Eksistensen i januar måned.
Nu kan du høre hende fortælle om udgivelsen og om sit forfatterskab og sin nye digtsamling!

 

Mindeseminar for Geert Hallbäck: Om apokalyptik og Johannes’ Åbenbaring

Mindeseminar og lancering af bogen Johannes’ Åbenbaring og apokalyptik. Teksten, tiden og lidenskaben med tekster af Geert Hallbäck, der udgives In Memoriam

Ved sin død i august 2017 havde Geert Hallbäck planer om at udgive en samling af sine artikler om to snævert sammenhængende emner, som i særlig grad havde optaget ham gennem hans tid som lektor i Ny Testamente ved Københavns Universitet: Johannes’ Åbenbaring og antik jødisk og kristen apokalyptik. Hallbäck selv nåede ikke at gå videre med planerne. I stedet har tre af hans tidligere kolleger på Afdeling for Bibelsk Eksegese udvalgt de bedste af Hallbäcks artikler om de to emner til en bog. Johannes’ Åbenbaring og apokalyptik. Teksten, tiden og lidenskaben indeholder 10 artikler, der blev offentliggjort mellem 1984 og 2012. Udgivelsen vidner om forfatterens eminente evne til at udtrykke sig klart og forståeligt for enhver om nogle fundamentale dimensioner af den kristne religion. Læs et kort uddrag og køb bogen her

Bogen udkommer In Memoriam i tilknytning til Hallbäcks 70 års fødselsdag i marts 2018. I den anledning afholdt Afdeling for Bibelsk Eksegese et mindearrangement, hvor kolleger fra Københavns Universitet gav bogen nogle ord med på vejen.
Forlaget Eksistensen var på pletten og optog seminaret, som du nu har mulighed for at lytte til – hør enten hele seminaret i fuld længde eller lyt til de enkelte oplæg hver for sig.

Lyt til hele seminaret, varighed: 2 timer.

Professor emeritus Troels Engberg-Pedersen: Velkomst og indledning om bogen, 7 min.

Lektor Søren Holst: ’Sex, løgn og urtemedicin: Den jødiske apokalyptiks håndtering af teologisk ubehag’, 17 min.

Professor Heike Omerzu: ’Mening i galskaben eller Galskab i meningen? Geert Hallbäcks læsning af Johannes' Åbenbaring som både tidsbestemt og aktuel’, 16 min.

Lektor Jesper Tang Nielsen: ’Franske firkanter og forskelle i Johannes' Åbenbaring’, 17 min.

Post.doc Lars Nørgaard: ’Planmæssig anonymitet: Geert Hallbäck og Louis Marin’, 15 min.

Professor Isak Winkel Holm, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab: 'Den apokalyptiske mekanik: bibelvidenskab og kulturvidenskab ifølge Geert Hallbäck', 19 min.

Lektor Gitte Buch-Hansen: ’Når Geert Hallbäck og apokalyptikken er gode at tænke med. Eller: Hvorfor Paven ikke bør ændre i Fader Vor’, 16 min. 

Sognepræst, Sigrid Sonne La Cour: ’Blokeret fremtid. Apokalyptik og drømme hos nigerianske sexarbejdere på Vesterbro', 17 min.

Professor emeritus Troels Engberg-Pedersen: Afrunding, 2 min.

 

Forfatteren Birgit Strandbygaard og illustratoren Cecilia Fiona Strandbygaard

Hvilken plads har alderdommen og døden i vores samfund

Eksistensen har taget en snak med Birgit Strandbygaard, De udvalgtes forfatter, og bogens illustrator og Birgit Strandbygaards barnebarn, Cecilia Fiona Strandbygaard. Vi taler om bogens tilblivelse og om alderdommen, døden og det åndelige. Og sidst men ikke mindst får du muligheden for at skrive til 'døden'. Den har nemlig fået en mailadresse.

 

Den danske Klosterrute. Kort over ruten

Den danske Klosterrute

Eksistensen kigger nærmere på vandrebogserien Den danske klosterrute og fænomenet pilgrimsvandring i tre afsnit.

I første del snakker vi med idémanden bag bogserien Jens Kristian Krarup og tager på tur til en af bøgernes destinationer, Roskilde. Her besøger vi Roskilde Domkirke, og domprovst Anne-Sophie Olander Christiansen fortæller om kirken, kirkekunst og byens kilder.

I anden del fortsætter vi vores tur rundt i Roskilde og taler videre med idémanden bag bogserien Jens Kristian Krarup. Vi taler også med vandrer, skribent og religionssociologistuderende Anne Sofie Holm og fanger pilgrimspræsten Elisabeth Lidell på farten.

I tredje del fortæller idémanden bag bogserien Jens Kristian Krarup videre. Eksistensens tur rundt i Roskilde når til Roskilde Kloster, hvor klosterforvalter Søren Lyder Jacobsen fortæller om det tidligere adelige jomfrukloster.

 

Samtale om bogen Det nye menneske

Hør forfatter og valgmenighedspræst ved Vartov Dr. theol. Niels Grønkjær og professor Niels Henrik Gregersen samtale om menneske, konkurrencesamfund og fundamentalisme, med udgangspunkt i Niels Grønkjærs nye bog: "Det nye menneske efter naturalisme og eksistentialisme".
Bogen er et religionsfilosofisk essay, inspireret af Hegel og Hannah Arendts tænkning.
Præstentation ved Ingrid Ank.

 

Luther og

Foredrag af Martin Schwartz Lausten om Luther og jøderne

Eksistensens podcast er et sammendrag af Martin Schwarz Laustens foredrag om bogen fra Eksistensens arrangement i juni 2017.

Vi bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre.