Sorg - digte

200,00 kr
Screaming Books, 2022, Paperback, 104 sider
ISBN 9788799899784
Med denne illustrerede digtsamling får Danmark nu en ny og vigtig stemme, der sætter ord på nogle af livets sværeste emner såsom selvmord, psykisk sygdom, sorg og selvdestruktion.   
 
 
Emneord
Sorg
Digtene. Gennem små erindringsglimt stiller Dorte Naomi skarpt på ubearbejdet sorg og tager livtag med emner som død, selvmord, abort, tro og psykisk sygdom i en ligefrem og til tider næsten pinlig ærlig prosa, hvis selvbebrejdende tone vækker mindelser om Ola Julén. 
 
Illustrationerne akkompagnerer digtene og skaber visuelle pauser i læsningen. Ligesom teksterne dissekerer de erfaringerne med kærlighed, tab, sorg, psykisk sygdom og tro og fungerer som udskæringer af de sindstilstande, digtene beskriver. Dissektion skal forstås bogstaveligt, da mange af illustrationerne er linoleumstryk, skåret ud med skalpel. 
 
Sorg” er opdelt i afsnit med underoverskrifterne: Barndom, Ungdom og Voksenliv. 
 
Dorte Naomi (født 1975) er uddannet fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole i 2001 og fra Danmarks Designskole, Institut for visuel kommunikation i 2006. Hun har siden arbejdet som billedkunstner, illustrator og har udstillet i Danmark og udlandet; herhjemme blandt andet Brandts i Odense og Copenhagen Edition i København. 
 
Sorg” kombinerer således Dorte Naomis kunstneriske udtryksformer – billedkunst og poesi.
Selv beskriver hun bogen sådan her: 
 
Bogen er skabt i et håb om at andre kan genkende sig selv i digtene, finde ligheder og måske hjælp til at bearbejde sorg. Jeg vil gerne pille det mystiske og det skamfulde ud af sorgen. Gøre den synlig og gennemskuelig. En bog som kan trøste og som kan give mening med galskaben. Eksempler på hvad den ubearbejdede sorg i mit tilfælde ledte til: tandløshed, barnløshed, angst, fattigdom, skizotypi, selvdestruktion, selvisolation, selvmordstanker, selvskade, vold og utroskab. Lyrisk har jeg forsøgt ikke at romantisere sorgen, men skildret den nøgternt, som den rene rå oplevede sandhed. I illustrationerne skildrer jeg det smukke, det forløsende og det abstrakte i sorgen. En balance mellem tekst og billede. En balance mellem det grumme og det smukke.”