Ulighedens filosofi

Tilbudspris 200,00 kr. Normalpris 250,00 kr.
Ulighedens filosofi – Breve til mine uvenner i den sociale filosofi
Fønix, 2017, Hæftet,
ISBN 9788793600041

I Ulighedens filosofi formulerer Berdjajev (1874-1948) et lidenskabeligt opgør med det sovjetiske revolutionsprojekt og giver samtidig et bud på en kristen politisk filosofi og på den baggrund et energisk forsvar for det enkelte menneskes åndelige frihed og integritet.

Emneord
Etik

100-året for den Russiske Revolution i 1917 er anledning til at udgive den russiske tænker Nikolaj Berdjajevs værk om Ulighedens filosofi fra 1918 i dansk oversættelse. I dette skrift formuleres et lidenskabeligt opgør med revolutionsprojektet, hvis langtrækkende katastrofale konsekvenser Berdjajev forudså med stor klarhed. Skriftet er samtidig et bud på en kristen politisk filosofi og på den baggrund et energisk forsvar for det enkelte menneskes åndelige frihed og integritet. I skarpvinklede analyser af samfundslivets religiøse grundlag og af begreber og fænomener som bl.a. demokrati og aristokrati, konservatisme, liberalisme og socialisme, menneskerettigheder og økonomi præsenterer Ulighedens filosofi nogle synspunkter, der stadig er aktuelle og potentielt kontroversielle. Dette understreges af, at skriftet (som mange andre af Berdjajevs værker) siden Sovjetunionens sammenbrud igen udgives løbende i Rusland og ved flere lejligheder er blevet citeret af bl.a. Ruslands præsident, Vladimir Putin, der – med rette eller urette – måske lader sig inspirere af det.

Nikolaj Aleksandrovitj Berdjajev (1874-1948), russisk religiøs filosof, fremtrædende repræsentant for den “religiøse renæssance” i begyndelsen af det 20. århundrede. I 1922 udvist af det sovjetiske Rusland. Hans omfattende religiøse, filosofiske og kulturanalytiske forfatterskab gjorde ham bredt kendt i Europa og Amerika indtil 1960’erne og siden Sovjetunionens sammenbrud igen i hans fædreland.

Oversættelse, noter og indledning ved Christian Gottlieb (f. 1961), adjungeret professor ved Københavns Universitet i russisk kirkehistorie, dr.theol. 2003 på afhandling om Berdjajevs opgør med den russiske revolution.

Tidsskriftet Fønix, Palmeserien 5.