Eksistensen webinar
Klima, tro, håb og handling
I forbindelse med udgivelsen af antologien Klima, tro, håb og handling – Natursyn og kristendom, hvor teologer, psykologer, antropologer, sociologer og kirkelige praktikere hver især går i dybden med forskellige vinkler på klimaområdet, satte vi Bent Bjerring-Nielsen, Kristine Kaaber Pors og Peter Fischer-Møller i stævne med et online webinar, hvor de debatterede nogle af de emner, der behandles i antologien. Alle tre er redaktører på bogen og har bidraget med artikler.
Om deltagerne:
Peter Fischer-Møller: Biskop i Roskilde 2008-2022. Medlem af Grøn Kirke under Danske Kirkers Råd fra 2008 og formand for Dansk Missionsråd i 2023.
Kristine Kaaber Pors: Antropolog og seniorkonsulent med erfaring fra udviklingsarbejde i Afrika og Asien, og siden 2022 Areopagos’ arbejde med klimakrisen som konkret og eksistentiel udfordring. Bidragsyder til bl.a. Kristendom og udvikling - kan tro flytte bjerge? (2015).
Bent Bjerring-Nielsen: Cand.mag i dansk og musik og MA i teologi. Præst i Amagerbro Frikirke og ansat i Areopagos. Har medvirket i en række bogprojekter, senest Kirken den er… (2022).
Gæsteoplevelsen i folkekirken
Med Gæsteoplevelsen i folkekirken giver Birgitte Kragh Engholm og Henrik Meng deres bud på, hvordan vi kan fremtidssikre vores folkekirke – gennem den gode gæsteoplevelse.
På webinaret kan du opleve Birgitte Kragh Engholm debattere emnet med Anton Pihl, formand for Landsforeningen af menighedsråd. Forlagsredaktør Henrik Brandt-Pedersen vil være moderator.
Om deltagerne:
Birgitte Kragh Engholm er sognepræst, udvikler, forfatter og forsker i folkekirkens fremtid. Forfatter til bøgerne Den fremtidsgodkendte folkekirke (Eksistensen, 2016), og Den fremtidsgodkendte folkekirke i tænkning & praksis (Eksistensen, 2020).
Anton Pihl er museumsinspektør ved Greve Museum, formand for Landsforeningen af Menighedsråd og medlem af menighedsrådet, Vesterbro Sogn.
Omtale
“Visionær udgivelse om gæsteoplevelsen i folkekirken (...) en række konkrete vejledninger i, hvordan kirker kan gøre gæsteoplevelsen bedre. (Kirke.dk)
Kroppen i det gamle testamente
Forsker Søren Lorenzen og professor Anne Katrine de Hemmer Gudme undersøger kroppen i Det Gamle Testamente, og hvordan opfattelsen af kroppen har ændret sig fra 2.500 år siden og til i dag – og de har skrevet en dybdegående bog om emnet.
På den ene side spiller kroppen en universel og almenmenneskelig rolle for, hvordan vi erfarer verden, og hvordan vi udtrykker denne erfaring i sproget.
På den anden side kan forståelsen af kroppen variere ganske betragteligt fra kultur til kultur og fra historisk periode til historisk periode.
Det er denne kombination af det universelle og det særlige, det velkendte og det ganske fremmede, som forfatterne har sat sig for at undersøge i bogen Kroppen i det Gamle Testamente.
Om forfatterne:
Anne Katrine de Hemmer Gudme (f. 1980) er professor i Det Gamle Testamente ved universitetet i Oslo. Hun har en ph.d. i Det Gamle Testamentes fortolkning fra universitetet i København (2013).
Søren Lorenzen (f. 1989) forsker og underviser i Det Gamle Testamente ved universitetet i Bonn. Han har en ph.d. i Det Gamle Testamentes fortolkning fra universitetet i Aarhus (2021).
Omtale
“Bogen Kroppen i Det Gamle Testamente er sjov læsning og åben formidling, der altså ikke kun er en fagbog fra teologer til teologer, men for alle, der er interesseret i oldtidsritualer, symbolik og kropsforståelser.” (POV International)
Bibelen læst af … Ingrid Ank, Søren Holst og Henrik Wigh-Poulsen
Bibelen læst af … er en serie af bøger, der åbner Bibelens forunderlige verden fuld af krig og kærlighed, hverdag og fest, skurke og helte, gudsbilleder og livsvisdom.
Serien første bidrag er Første Samuelsbog og Anden Samuelsbog af Ingrid Ank, to bøger fra Det Gamle Testamente, der handler om den sidste dommer i Israel og forvandlingen af Israel til et kongedømme. Andet bidrag til serien er Jobs Bog af Søren Holst. Jobs Bog er også en del af Det Gamle Testamente, og en historie, der handler om selve lidelsens problematik og Guds retfærdighed. Seriens tredje bidrag er Paulus' brev til romerne, forfattet af Henrik Wigh-Poulsen. Paulus’ Brev til Romerne er placeret i Det Nye Testamente og er en helt central fortælling i Bibelen og kristendommen og er et brev fra Paulus til den kristne menighed i Rom.
De tre forfattere, Ingrid Ank, Søren Holst og Henrik Wigh-Poulsen, vil fortælle om deres eget bidrag og samtale om serien. Redaktør på Eksistensen, Henrik Brandt-Pedersen, vil være ordstyrer.
Om forfatterne:
Ingrid Ank (f. 1979), teolog, leder af Grundtvig Akademiet og redaktør for tidsskriftet Grundtvigsk Tidende, samt formand for Foreningen for Åndsfrihed.
Søren Holst (f. 1963), teolog, tidligere lektor i Gammel Testamente på Københavns Universitet, forfatter, foredragsholder og rejseleder i Det Hellige Land.
Henrik Wigh-Poulsen (f. 1959), teolog, ph.d. på en afhandling om Jakob Knudsen og Grundtvig, biskop over Aarhus Stift, og kgl. konfessionarius.
Hvad siger pressen om serien:
”Ny bibelserie er både modig, generøs og sjov”
★★★★★
Kristeligt Dagblad
”en serie, der er værd at sætte alt andet til side for. (…) skrevet med sprogligt og intellektuelt overskud, hvilket gør dem lette at gå til og en fornøjelse at læse.”
Grundtvigsk Tidende
Har kirken brug for bekendelser?
Bogen Bekendelser – En antologi om forpligtethed udkom i december 2022 og diskuterer folkekirkens fem bekendelsesskrifter og deres status i dag.
Oplev et webinar med fire af bogens bidragsydere: Lisbeth Christoffersen, professor i ret & religion ved Roskilde Universitet, Anders-Christian Jacobsen, professor i dogmatik ved Aarhus Universitet, Niels Henrik Gregersen, professor i systematisk teologi ved Københavns Universitet og Kristoffer Garne, sognepræst i Lemvig og Heldum sogne.
Til webinaret vil de med udgangspunkt i bogen Bekendelser diskutere følgende temaer:
-
- Forpligtethed og/eller frihed i forhold til folkekirkens bekendelser
-
- De (kirke)retlige forhold
-
- Den økumeniske tilgang
-
- Muligheden og behovet for nye bekendelser
Webinaret er tilrettelagt i samarbejde med Københavns Stift og Helsingør Stift.
Tal så der bliver lyttet
At tale foran en forsamling, så der bliver lyttet og forstået, kræver både øvelse og kropskendskab.
Bogen Skriften i munden – Stemme og krop i gudstjenesten af Helene Dam og Loa Brix har fokus på stemme og krop som to afgørende redskaber til at nå igennem til et publikum – både ved en gudstjeneste og andre steder, hvor der skal tales foran en gruppe af mennesker.
Her kan du opleve et lærerigt webinar med bogens forfattere, der vil dele ud af gode tips og tricks til at komme igennem til et publikum, med baggrund i deres viden inden for områder som: stemmebrug, kropssprog, kommunikation, retorik, liturgi og teologi.
OM BOGENS FORFATTERE
Helene Dam: Uddannet cand.theol. og cand.phil. Tidligere sognepræst, leder af præsternes efteruddannelse i Københavns Stift og operasanger i Det Kongelige Operakor.
Loa Brix: Cand. mag i litteraturhistorie og retorik, tidligere kommunikationschef i Energistyrelsen og i dag direktør i kommunikationsbureauet Trooper.
Online-debat med Eva og Rune Selsing
Debat om vores kulturarv, vores samfund og de borgerlige værdiers overlevelse.
Se webinaret og oplev en diskussion med samfundsdebattørerne Eva og Rune Selsing. Det vil handle om vores kulturarv, vores samfund og de borgerlige værdiers overlevelse. Glæd dig til en tankevækkende og horisontudvidende debat.
Diskussionen tager udgangspunkt i bogen Den borgerlige orden – Om angrebet på det almindelige menneske af Eva og Rune Selsing. I den omdiskuterede og anmelderdebatterede bog går Eva og Rune Selsing til angreb på den ”modstand mod det bestående”, som de mener, at vores samtid bærer præg af. Modstanden mod det normale og vores arv. Det at være som folk er flest på vores breddegrader: hvid, gift, heteroseksuel, forælder osv. anses for utilstrækkeligt og kedeligt. På skuldrene af en række af vestlige tænkere præsenterer de deres projekt: Tilbage til den borgerlige orden!
OM BOGENS FORFATTERE
Eva Selsing: cand.mag. i filosofi fra Københavns Universitet, debattør og klummeskribent i Berlingske.
Rune Selsing: cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Debattør og opinionsskribent for Jyllands-Posten. Hyppig oplægsholder om politik, kultur og filosofi.
Hvad pressen siger om Den borgerlige orden:
"interessant, ambitiøs og hårdtslående" - Information ★★★★
"den fortjener at blive læst" - Kristeligt Dagblad
”Et tiltrængt indlæg i debatten” - Udfordringen
Online-interview med Elof og Laila Westergaard
En samtale om livet og døden, kunsten og den kristne tradition. Elof Westergaard og Laila Westergaard har beskæftiget sig med billedkunst, kirkegårde og kristendom på hver deres særlige måde. Elof og Laila er søskende, og er vokset op på et stenhuggeri, hvor de fra barns ben har oplevet det hårde, fascinerende og livgivende arbejdet med gravstene og kirkegårde. Se webinaret og få et bredere perspektiv på forholdet mellem billedkunst og kristendom og få udvidet din horisont om kirkegårdenes betydning og vigtighed.
BLÅ BØGER
Elof Westergaard: biskop over Ribe Stift, teolog og forfatter til bøgerne Memento vitae og Skabt, skrøbelig og håbefuld.
Laila Westergaard: anerkendt billedhugger. Hun har udsmykket mange af landets kirker med kunstværker. Bogen Levende stene fortæller historien om Laila Westergaard og hendes kunst.
Kåre Gade (interviewer) er redaktør på Kirke.dk og klummeskribent på Kristeligt Dagblad.
Online interview med Jacob Birkler og Ulrik Nissen
Få nye perspektiver på etikkens væsen i selskab med filosoffen Jacob Birkler og Ulrik Nissen, der er lektor i etik og religionsfilosofi. Interviewet vil være en personlig samtale, hvor du får nye perspektiver på etikkens væsen.
Du vil høre om...
- Grænser og muligheder for etikken
- Etiske dilemmaer og problemstillinger
- Etikkens konkrete implementering i det levede liv
Et indholdsrigt, inspirerende og tankevækkende webinar.
BLÅ BØGER:
Jacob Birkler: filosof og forhenværende formand for Det Etiske Råd. Forfatter til trilogien Livets alfabet – de store spørgsmål i små bidder.
Ulrik Nissen: lektor i etik og religionsfilosofi. Forfatter til bogen Kærlighedens ansvar – Grundlag og områder for kristen etik.
Online interview med Paula Larrain og Jens Christian Grøndahl
Få nye perspektiver på tro og kristendom og udvid din horisont Interviewet vil være en personlig samtale om forfatternes forhold til tro. Du vil høre om forfatternes... Paula Larrain og Jens Christian Grøndahl er begge forfattere I Eksistensens populære Kristendommen ifølge ...-serie. I dette online-interview med Michael Bach Henriksen, kulturredaktør på Kristeligt Dagblad, fortæller de to forfattere om deres personlige rejse til troen, deres forhold til ’det at være kristen’, og deres tanker om tro og eksistens.
BLÅ BØGER
Paula Larrain: TV-vært og Tro og eksistens-redaktør på online-mediet Altinget. Forfatter til bogen Rejsen til hjerterummet. En bog i Eksistensens Kristendommen ifølge ...-serie.
Jens Christian Grøndahl: Uddannet fra Statens Filmskole, debattør og forfatter. Vinder af adskillige litterære priser, bl.a. De Gyldne Laurbær (1998). Forfatter til bogen Min svage tro. En bog i Eksistensens Kristendommen ifølge ...-serie.