Den indre krig

299,95 kr.
Den indre krig – Om moralsk skade i arbejdslivet
Kristeligt Dagblads Forlag, 2024, Hæftet, 260 sider
ISBN 9788774675686

Særlig målrettet frontpersonale tæt på liv og død: militær, politi, sundhedspersonale, præster og nødhjælpsarbejdere

Moralsk skade er en normal menneskelig reaktion på ekstreme hændelser som vold, undertrykkelse og moralsk svigt. Moralsk skade er et samvittighedsbaseret traume, der kan opstå ved moralske konflikter: Når man som menneske selv handler mod sine værdier eller bliver vidne til og/eller offer for, at andre gør det. Som chef presser man måske en medarbejder til at gå på kompromis med kvaliteten i et behandlingstilbud, og det får fatale konsekvenser for en patient. Både chef og medarbejder risikerer at blive moralsk skadet; deres indre værdikompas er bragt ud af kurs eller bliver det, hvis arbejdsmiljøet generelt er forrået.

 

Moralsk skade er en konsekvens af alvorlig stress eller en traumatisering. En stor gruppe af de sygdomsramte får ikke tilstrækkelig gavn af de etablerede medicinske og terapeutiske behandlingstilbud. Amerikansk forskning viser, at krigsveteraner med posttraumatisk stress får det markant bedre, hvis deres tro og overbevisning aktiveres. Religion og spiritualitet kan derfor med fordel inddrages i helingsprocessen.

SYNNE GARFF introducerer med bogen begrebet moralsk skade for danske læsere. Gennem eksempler og cases fra de mest udsatte brancher viser hun, at den skadede kan finde en ny retning i livet via tro, tilgivelse og håb. Bogens sidste del diskuterer, hvordan man som arbejdsplads kan forebygge moralsk skade. 

SYNNE GARFF, født 1967, er cand.phil., forfatter og præst. Hun er leder af Center for tro, tab og traumer, som har specialiseret sig i at arbejde med heling af moralsk stress og moralsk skade bl.a. gennem metoden bibelsk sjælesorg, der anvendes i gruppesamtaler.